بازی از اهمیت زیادی برخوردار است. بازی نه تنها سرگرم کننده است، بلکه برای رشد و تکامل کودکان ضروری است. بازی «کار» کودک و روش او برای یادگیری در مورد جهان پیرامون است.
نی نی بان، گروه ترجمه: بازی از اهمیت زیادی برخوردار است. بازی نه تنها سرگرم کننده است، بلکه برای رشد و تکامل کودکان ضروری است. بازی «کار» کودک و روش او برای یادگیری در مورد جهان پیرامون است. از طریق بازی نوزادان و کودکان نوپا مهارت های جدید را پرورش می دهند، خلاقیت و خیال پردازی را کشف می کنند و درباره ارتباط با دیگران تجربه کسب می کنند.
از هل دادن یک ماشین اسباب بازی به عقب و جلو گرفته تا مرتب کردن جوراب ها، هر فعالیتی می تواند برای کودکان به بازی تبدیل شود و هر نوع بازی می تواند فرصت های فراوانی را برای یادگیری و تمرین مهارت های جدید فراهم کند.
به عنوان والدین، شما اولین و بهترین همبازی کودک هستید. از زمانی که زندگی کودک شروع می شود، او با شما بازی می کند. حتی نگاه کردن به صورت شما در حالی که به او غذا می دهید یا گوش دادن به صدایتان وقتی در حال عوض کردن پوشک برایش آواز می خوانید، برایش حکم بازی را دارد. او مشغول یادگیری و کشف است.
فهرست ذیل به شما کمک خواهد کرد به کودک کمک کنید تا بهترین استفاده را از بازی ها ببرد:
از دستورات کودک پیروی کنید
یک شی، اسباب بازی یا فعالیت به کودک ارائه کنید و ببینید او با آن چکار می کند. اگر از روش «صحیح» استفاده نمی کند، اشکالی ندارد. به کودک اجازه بدهید «روش تازه» مخصوص خودش را به شما نشان دهد.
عجله نکنید
بسیار خوب است به کودک نشان بدهید که اسباب بازی چطور کار می کند اما دقت کنید هر بار به جای کودک بازی نکنید! بعضی اوقات می توانید شروع کننده بازی باشید، مثلا یک بلوک خانه سازی را روی بلوک دیگر قرار دهید و بعد کودک را تشویق کنید تا او هم سعی خودش را بکند. مداخله و کمک مختصر و مناسب برای جلوگیری از سرخوردگی و ناامیدی به کودک انگیزه می دهد تا مهارت های تازه را یاد بگیرد.
زبان کودک را بفهمید
ممکن است کودک کوچک شما قادر نباشد از کلمات استفاده کند، در این صورت او نمی تواند به شما بگوید چه زمانی از بازی کردن خسته شده و یا اینکه چه زمانی از انجام آن کلافه و ناامید است. کودک از شیوه های دیگری مانند استفاده از صدا، حالات چهره و حرکات بدنی استفاده می کند. شناختن نشانه هایی که خبر از اوقات تلخی می دهند به شما کمک می کند تا تشخیص بدهید چه زمانی باید مداخله کنید و یا بازی را با یک فعالیت جدید را جایگزین کنید. علاوه بر این، شناخت نشانه ها می تواند به شما بگوید که کودک کدام بازی ها و فعالیت ها را ترجیح می دهد.
فضای بازی را بررسی کنید
آیا فضایی که در آن بازی می کنید برای کودک مناسب است و آیا به اندازه کافی برای کودک امن است؟ آیا سروصدای زیاد و یا محرک های مزاحم دیگر وجود دارند؟ آیا فضای بازی برای اکتشاف و جستجو از امنیت لازم برخوردار است؟ آیا برای فعالیتی که در نظر گفته اید مانند دویدن، پرتاب توپ یا نقاشی کشیدن مناسب است؟ کنترل فضای بازی پیش از شروع آن می تواند از بروز اوقات تلخی ، اتفاقات ناگوار و یا شکستن لامپ پیشگیری کند.
دوباره بازی کن، کوچولو!
در حالی که اشتیاق کودک برای تکرار دوباره و دوباره ی کارها لزوما پدرها و مادرها را به هیجان نمی آورد اما برای کودکان این تکرار جالب و هیجان انگیز است. آنها برای کسب مهارت و چیره دستی در رقابت تمرین می کنند و زمانی که موفق می شوند آن را به تنهایی انجام دهند با حس درونی و قدرتمند لیاقت و شایستگی مورد تشویق قرار می گیرند و باور می کنند که باهوش و موفق هستند. آنها هر چه بیشتر تمرین می کنند و ماهرتر می شوند، بیشتر احتمال دارد که در چالش های جدید شرکت کنند و اینگونه است که یادگیری ادامه پیدا می کند. بنابراین هر بار که یک اسباب بازی را پنهان می کنید چون تحمل این را ندارید که حتی یکبار دیگر با آن بازی کنید، نقش ضروری تکرار را در رشد و تکامل کودک به یاد بیاورید.
روش هایی برای انطباق فعالیت ها و بازی ها کودک با نیازهایش پیدا کنید
ممکن است شما والدین، خویشاوند و یا مراقب کودکی باشید که نیازهای ویژه دارد. ناتوانی های فیزیکی، ذهنی یا اجتماعی می توانند باعث چالش های ویژه و خاصی در بازی شوند اما باز هم کودکان یادگیری را از طریق بازی انجام می دهند و بازی می تواند با نیازهای خاص و منحصر به فرد کودک انطباق پیدا کند. راهنمای زیر می تواند به شما کمک کند به این فکر کنید که چگونه می توانید بازی را لذت بخش و با مهارت ها و توانایی های کودک هماهنگ کنید.
در مورد محیط دقت کنید. متغیرهایی مانند نور و صدا چه قدر روی کودک تاثیر می گذارند؟ صدای زمینه ای که در محل بازی شنیده می شود، چگونه است؟ آیا رادیو یا تلویزیون روشن است؟ آیا کودکان زیادی در اطراف حضور دارند؟ اگر کودک در خلال بازی مضطرب به نظر می رسد و شما هر کاری که می توانستید را انجام داده اید، به محل آرام تری بروید که کمتر محرک باشد.
کودک چگونه نسبت به چیزهای جدید واکنش نشان می دهد؟ بعضی از نوزادان و کودکان نوپا، خصوصا اگر دارای نیازهای ویژه باشند، بر خلاف کودکان دیگر که از بازی لذت می برند، به آسانی و بیش از حد تحریک می شوند. سعی کنید بازی را به آرامی و با یک اسباب بازی یا شی شروع کنید و به تدریج چیزهای دیگر را اضافه کنید. به واکنش های کودک دقت کنید. آیا وقتی خرس پارچه ای را لمس می کند، لبخند می زند؟ آیا کودک با شنیدن صداهای بلندی که ماشین اسباب بازی تولید می کند، وحشت زده می شود؟
کودک چگونه نسبت به بافت ها، بوها و مزه های مختلف واکنش نشان می دهد؟ لمس کردن و نگه داشتن بعضی از اشیا ممکن است به شکل خاصی برای کودک کوچک شما لذت بخش باشد و بعضی دیگر ممکن است باعث خنده او شوند. به واکنش های کودک دقت کنید و بازی را بر اساس آن تغییر دهید.
همسالان کودک را در بازی شرکت دهید. ایجاد و شکل دهی ارتباط با همسالان، به همان اندازه که برای کودکان با رشد معمولی اهمیت دارد، به همان اندازه برای یک کودک دارای نیازهای ویژه نیز مهم است. بازی های گروهی و یا فرصت هایی را ترتیب بدهید تا کودک بتواند با بچه های دیگر بازی کند. سرگرم شدن با همسالان راهی است که کودکان از طریق آن مهارت های اجتماعی مانند تقسیم کردن، حل تعارض و همدلی را یاد می گیرند و هم چنین به کودکان کمک می کند تا برای رفتن به مدرسه آماده شوند.
منبع: نی نی بان
نظرات (0)